logo

BC DE WALLABIES

 

avsport

 

 

Info badminton

  

BADMINTONREGLEMENT

http://www.wsvschorrestappers.be/plugins/content/multithumb/thumbs/b.150.100.16777215.0.stories.badminton_serveerdubbel.jpg

Palen en net.

De palen moeten op de zijlijn van het dubbelveld zijn opgesteld. De nethoogte bedraagt 1,55m; in het midden van het net 1,52m. De bovenkant van het net moet zijn gezoomd met en 7,5 cm brede witte band die is omgeslagen over een koord of staaldraad.

 

Shuttle.
Het gewicht van een shuttle ligt tussen 4,7 en 5,5 g. Hij heeft 16 veren, die in een dop van kurk zijn bevestigd. De overige afmetingen zijn vastgelegd in de officiële reglementen.

 

Begin van het spel.
Aan het begin van het spel beslist de toss welke speler mag kiezen - of
http://www.wsvschorrestappers.be/plugins/content/multithumb/thumbs/b.150.100.16777215.0.stories.badminton_serveerenkel.jpghij als eerste wil serveren - of hij juist niet als eerste wil serveren - op welke speelhelft hij wil beginnen In de tweede en derde game van een spel serveert de partij die de vorige set heeft gewonnen als eerste.

Er wordt onderhands geserveerd naar het veld schuin tegenover het vak van waaruit wordt geserveerd. Hierbij mag (op het moment van raken van de shuttle) het blad van het racket niet boven de heup uitkomen. Tevens moet de service met één vloeiende beweging geslagen worden. De shuttle wordt over het net heen en weer geslagen (een rally). Zodra de shuttle op de grond komt, wordt het spel gestopt. Afhankelijk van of de shuttle binnen / op de lijnen (in) of buiten de lijnen (uit) valt wordt beoordeeld hoe het spel doorgaat. Als de shuttle op de grond komt door een fout van de serverende partij, wordt de service aan de andere partij overgedragen. Als de fout gemaakt is door de tegenpartij, krijgt de serverende partij een punt.

 

Puntentelling.
Vanaf 1 september 2006 geldt er een nieuwe puntentelling om het spel aantrekkelijker te maken voor het publiek, meer bepaald een rally-point-systeem. Tot nu toe kon men alleen punten maken op de eigen service en was er een onderscheid tussen dames en heren. (damestelling tot 11 punten, herentelling tot 15 punten) In de nieuwe puntentelling wordt dit onderscheid niet meer gemaakt; dames en heren zijn gelijkwaardig. De telling gaat voor beide seksen tot 21 punten per game; gewonnen wordt met een verschil van 2 punten.

Staan beiden spelers op 20 punten dan komt er een verlenging, tot een van beiden een verschil van 2 punten heeft bereikt. Echter, om de tijdsduur van een wedstrijd enigszins in de perken te houden, is er besloten om hieraan een maximum van 29 punten te verbinden. Staan beide spelers op 29 punten, dan zal het eerstvolgende punt beslissend zijn voor de winst van de set of wedstrijd. Er wordt nog steeds best out of three games gespeeld.

Een ander groot verschil is dat het rally-pointsysteem er voor zorg draagt dat een speler niet alleen punten kan maken op zijn eigen service, maar ook op die van zijn tegenspeler.

 

Enkelspel.
De single (ook wel enkel genoemd) wordt op een lange, smalle baan gespeeld. Voor de breedte gelden de binnenste lijnen, voor de lengte de achterste lijn.
De score tijdens een game loopt zowel bij dames en heren tot 21. Men heeft één servicebeurt per persoon; maakt de serveerder/serveerster een fout dan gaat de service naar de tegenstander en kan hij of zij punten maken. Er kunnen zowel punten gemaakt worden door de serverende als de ontvangende partij. Bij een even aantal punten wordt geserveerd uit het rechter serveervak, bij een oneven aantal uit het linker.

Wanneer de stand 20-20 is, wordt er door gespeeld tot dat een van beide teams een verschil van 2 punten heeft weten te behalen. (bijv. 22-20). Het kan voorkomen dat de stand 29-29 word. In dit geval zal het 30ste punt de beslissende zijn.

 

Dubbelspel.
Net als bij singlen hebben beide partijen één servicebeurt. Na elk gewonnen punt moet het serverende koppel van serveervak wisselen. Wordt in de servicebeurt een fout gemaakt, dan gaat de servicebeurt over naar de tegenstanders. De service wordt bij 0 of een even aantal punten vanuit het rechter, en bij een oneven aantal punten vanuit het linkerserveervak gegeven. Dames beginnen de wedstrijd altijd rechts.

De set gaat tot eenentwintig. Hierbij moet een verschil van twee punten zijn. Wanneer de stand dus 20-20 is, wordt er doorgespeeld tot dat een van beide teams een verschil van 2 punten heeft weten te behalen. (bijv. 22-20). Het kan voorkomen dat de stand 29-29 word. In dit geval zal het 30ste punt de beslissende zijn.

Het veld is bij de service breed en kort. Na de eerste service speelt men op het gehele veld (breed en lang).

 

 Fouten.

 • Een deel van de shuttle bevindt zich bij de service boven de taille van de serveerder.
 • Beide voeten van de serveerder of tegenstander staan niet binnen het serveervak.
 • Het blad van het racket bevindt zich bij de service niet duidelijk onder de slaghand van de serveerder.
 • De shuttle valt na de service zonder aanraken door de tegenstander buiten het serveervak op de vloer.
 • De shuttle landt buiten het speelveld of wordt onder het net door geslagen
 • Een speler raakt tijdens het spel de shuttle of het net met zijn lichaam.
 • Een speler raakt tijdens het spel het net met zijn racket
 • De shuttle komt bij de service tegen het plafond (als de hoogte van de hal meer dan 9 m bedraagt; anders herkansing).
 • De shuttle wordt tijdens het spel tegen het plafond of tegen voorwerpen buiten het veld geslagen.
 • Een speler probeert de tegenstander te misleiden of te hinderen.
 • Een speler vertraagt het spel op ongeoorloofde wijze.

 

Een herkansing kan worden gegeven.

 • Als de tegenstander nog niet klaar is.
 • Bij onduidelijke beslissingen wanneer een shuttle op de lijn valt.
 • Bij hinder van buitenaf.


Algemeen.
Het is geen fout als de shuttle tijdens een rally of bij de service het net raakt en daarna toch in het speelveld valt. Grenslijnen horen altijd bij het betreffende veld